Logo
Logo
Facebook
Forside
NORD-DALMATIA
YUNNAN
ISTRIA (KROATIA)
SØR-AFRIKA
ALBANIA
SØR-SICILIA
SLOVENIA
DOLOMITTENE
SØR-DALMATIA
MADEIRA
PATAGONIA
NEPAL
ØST-SICILIA
LOFOTEN

TURPROGRAM NEPAL

1. Østen neste!

På Gardermoen benker vi oss om bord i flyet til Thai Airways International og setter kursen mot Bangkok. Thailands flyselskap er kjent for sin høye kvalitet på servicen og maten, så nå er det bare å sette seg godt til rette, spise, lese, prate med naboene og forhåpentligvis sove litt etter hvert.

2. Namaste

Neste dag lander vi på Bangkoks flotte flyterminal. Her blir det et opphold på fire timer før vi fortsetter mot Kathmandu. Etter at vi har fått oss visum kaster vi oss ut i hovedstadens pulserende, energiske trafikk. Ikke langt fra flyplassen setter vi oss til bords for lunsj på det vakre og ærverdige Dwarikas Hotel. Det har vunnet priser for sin fantastiske arkitektur, med håndlagde mursteiner og bruken av flere hundre år gamle utskjæringer. Etter lunsj skal vi begynne å bli litt kjent med Nepals fargerike og fascinerende religiøse liv. Vi drar til tempelet Pashupatinath, et av hinduenes mest hellige. Det er viet til guden Shiva, og i den hellige elva utføres det likbrenninger året rundt. Det er et yrende og manfoldig liv med hellige menn, pilegrimer, apekatter og turister. 

 

Etter at vi har lært litt om hinduismen står buddhismen for tur. Tempelet Bodhnath er blant de helligste for buddhister, og den enorme stupaen med de uutgrunnelige øynene er det største i Nepal. Pilegrimer og besøkende snurrer på bønnehjulene, utfører ulike ritualer og handler religiøse artikler i de mange butikkene. Vi tar turen inn i et utsalg for tibetanske tankaer, og lærer litt om disse fargerike, meditative bildene som forteller om Buddhas liv, kosmos etc.  

 

Neste post er innsjekking på hotellet vårt, Park Village. Hotellet ligger i et fredelig, vakkert parkanlegg i utkanten av sentrum, med hundrevis av trær og blomster, et svømmebasseng og trivelige utearealer. 

3. Til Pokhara

I dag skal vi se en del av Nepals sentrale landskaper, på vår 20 mils busstur til Pokhara. Vi følger Prithvi Highway, selve livsnerven øst-vest i landet. Her er det stor trafikk døgnet rundt, med busser, lastebiler, jeeper og drosjer i mange varianter. På lange strekninger følger vi elva Trisuli, som er blitt populær for rafting. Etter ca tre timer kommer vi til Manakamana gondol, som tar oss fra 258 m o.h opp til over 1300 m. Utsikten er det lite å utsette på, og i området er det flere templer. Det er blitt tid for lunsj, som vi inntar på Riverside Spring Resort.

Neste etappe tar oss til Pokhara, "trekkinghovedstaden" ved innsjøen Pewa. Her er det et yrende turistliv i de utallige restaurantene, butikkene og trekkingbyråene. Det er ikke vanskelig å finne seg middag her, om du ønsker nepalesisk, kinesisk eller europeisk mat. Om kvelden er det ulike kulturshow, og det er fredelig å rusle langs innsjøen. I Pokhara bor vi på Base Camp Resort.

 

4. Opp i høyden (ca 15 km sykling)

På morgenen kjører vi til flyplassen og styrer vingene opp i høyden til Jomsom, som ligger på ca 2800 m o.h. På den snaue halvtimes flyturen har vi orkesterplass mot Annapurna-massivet. Vel fremme må vi bruke litt tid på å justere og bli kjent med syklene våre. Etter lunsj tar vi de første forsiktige pedaltråkkene i Himalaya. Vi merker kanskje høyden litt, men sykler i rolig tempo til Marpha, hvor vi installerer oss for natten. Det er mange hyggelige gjestehus i området, som tar vel imot vandrere og syklister. Det er en trivelig atmosfære om kveldene, når det prates livlig om ulike opplevelser: utsikten, fjellene, de fantasiske menneskene, blemmene (gjelder vandrerne...!) m.m. Du slipper å tenke på bagasjen – en følgebil frakter den for oss.

 

5. Mektige Annapurna (ca 20 km sykling)


Gjør deg klar for en ny dag med mektige naturopplevelser. Fjellene våkner kalde og svarte, men snart kommer de første solstrålene og kjærtegner toppene. Etter kort tid lyser det intenst fra de snøkledde tindene, og vi er klare for noen ville og vakre timer. I løpet av dagen skal vi kun sykle et par mil, men det er viktig å ta det rolig her oppe. Høyden merkes, og det er også enkelte motbakker - vi har til sammen 300 høydemetere stigning idag. Det er heller ikke snakk om å sykle på asfaltert riksvei, men en til tider ganske rufsete grusvei med innlagte partier grove steinheller gjennom i landsbyene. Derfor tar vi det rolig, stopper stadig for å fotografere det ene panoramaet etter det andre, drikker mye og ler litt av medsyklistene våre, som etter  hvert ser ut til å trenge en "avstøvning" - dette er knallmoro og eksotisk! Vi stopper for medbrakt pikniklunsj midt på dagen, og fortsetter til neste base, i Kalopani. Gjestehuset her ligger flott til, omkranset av høye, hvite fjelltopper. Kalopani ligger på ca 2500 m o.h., så det er først i morgen utforsyklingen begynner - gled dere!
 

 

6. Nedover, nedover (ca 45 km sykling)

I dag får vi bruk for bremsene - vi skal slippe oss utfor fra rundt 2500 m o.h. til ca 800 m. Underveis passerer vi bl.a flere landsbyer, en foss og ei hengebro for vandrere. Etter drøye to mil på setet kommer vi til en liten oase - den varme kilden i Tatopani. Her vrenger vi av oss støvete gevanter og glir ned i det varme vannet - o salighet! Eventuelt stive muskler får nytt liv, og etter mykgjøringen smaker det godt med lunsj. Vi befinner oss nå ca 1200 meter over havet, og er ca halvveis til Beni, dagens mål. På veien videre passerer vi noen templer og sykler gjennom en trang, frodig dal. Bønder er ute og steller på de små åkrene, kanskje ser vi noen vannbøfler som hjelper til med å treske korn. På dagens siste etappe, fra Beni til Kusma, kjører vi muligens buss, alt etter hvordan vi ligger an i løypa. I natt blir det overnatting på et enkelt hotell. 

 

7. Tilbake til Pokhara (ca 60 km sykling)

Etter frokost setter vi kursen mot Pokhara. Det er en fredelig vei med god asfalt, og de første kilometerne går radig unna. Vi passerer landsbyer som våkner til liv, og nysgjerrige barn vinker til oss. Midt imot oss ser vi det vakre og berømte Fishtail fjellet. Etter en drøy mil på setet begynner det å stige oppover dalen. Fugler og sirisser synger for oss, risterrassene snor seg bortover åssidene og høyt over oss svever en og annen ørn. Vi stopper for påfyll av drikke ved et populært startpunkt for vandrere. Noe senere arrangerer vi en pikniklunsj i det fri - utsikten er det lite å si på. Etter snaue tre mil og mange hårnålssvinger er vi på det høyeste punktet. Fra Kusma har vi steget ca 800 meter, og nå venter belønningen: 12 km herlig utforsykling på svingete, god asfaltvei. Om du synes bakkene her blir i tyngste laget, er det bare å ta plass i følgebilen vår. De siste kilometerne inn til Pokhara er det enten paddeflat sykling eller svakt utfor. Vi svinger innom en av de mange tibetanske leirene i området. I det vakre klosteret bor det 100 lamaer, og er vi heldige får vi komme inn og ta en titt. I kveld kan du igjen velge og vrake blant de mange tilbudene på middagsfronten. Ømme muskler? Da kan du bestille velgjørende massasje! 
 
  

8 og 9. Chitwan, Rhino Dundee m.m. 

Etter frokost går mye av dagen med til kjøring ned til Chitwan Nasjonalpark, hvor vi installerer oss på Tigerland Safari Resort. Lunsj blir servert underveis. I dag og i morgen skjer det mye spennende. Rekkefølgen på programmet er noe uviss, derfor slår vi sammen teksten her og omtaler de to dagene under ett. Chitwan Nasjonalpark ble etablert i 1973 og dekker et område på over 900 km2. Her finnes over 40 ulike pattedyr og mer enn 500 fuglearter. Det store trekkplasteret er det indiske neshornet, som vi nesten garantert treffer på, enten fra elefantryggen eller når vi er ute på vår junglewalk. Det er særdeles spennende å vugge avgårde på elefanten i tett jungel mens vi leter etter neshornspor. På vår første tur kunne vi fotografere det flotte dyret på få meters hold. Vi skal også på kanotur i uthulte trestokker - en fredelig og flott opplevelse i morgentåken. Her flyr vakre isfugler, hegrer, sandløpere, fluesnappere m.m. Under vårt opphold i Chitwan skal vi også ut og sykle litt til noen av landsbyene i nærheten, det blir et kulturshow i kveldsmørket, og vi skal ut og vandre i tett jungel, med fargerike insekter, ukjente lyder og vakre blomster.
 

 

 


10. Himalaya for en utsikt!

Lengter du etter fjell og utsikt? La oss dra opp i høyden igjen! Med bussen følger vi en spennende vei som tidligere var hovedforbindelsen mellom lavlandet og Kathkandu. Fra rundt 300 m o.h. skal vi opp i ca 2500 m. Vi kjører gjennom noen byer før vi begynner på en svingete og fascinerende vei opp mot Simbhanjyang. Selv om vi skal høyt opp, er det ikke noe som minner om norske høyfjell. Her er det grønt og frodig hele veien, og det dukker stadig opp små landsbyer. Underveis finner vi en fin plass for pikniklunsj i det fri.

Tidlig ettermiddag er vi på det høyeste punktet, og like etter dette parkerer vi bussen. Vi må nå ut og spasere noen få hundre meter til Everest Panorama Resort. Om ikke standarden på hotellet er den beste du har opplevd. burde beliggenheten imponere den mest blaserte: Her føler vi at hele Himalaya viser seg frem for oss. Det sies at man ser et ca 400 km bredt panorama, blant dem ti av verdens høyeste fjelltopper. Bruk resten av ettermiddagen til å nyte utsikten, fotografere, spasere til et tempel i nærheten, sitte i en stol og lese eller bare slappe av på rommet.   

11. Her må det bremses! (ca 55 km sykling)

Hurra - de neste fem milene skal vi stort sett bare cruise nedover ufattelig vakre dalfører. Veien er svingete, asfalten ikke alltid like jevn og fin, men du verden for en "nedtur"! Rismarker, landsbyer, markblomster, raspoljeåkre m.m.m. Det må sies at det også kommer ca 300 høydemetre med stigning, men vi skal til gjengjeld falle over 1700 meter. I bunnen av bakkene venter bussen for transport tilbake til Kathkandu.  

 

Våre to siste netter skal vi bo på Shanker Hotel, et over 100 år gammelt tidligere palass. Det er smakfullt og vakkert innredet, og her kan du slappe av ved det utendørs bassenget, ta deg en drink i en av barene eller koste på deg litt massasje og spa. Det kan være godt å samle litt krefter før den siste, hektiske dagen i Kathmandu.

12. Kongebyene

Er du klar for mye liv og røre og mange inntrykk? Vi begynner med et besøk på det berømte "apetempelet" Svayambunath. Det flotte buddhisttempelet ligger på en høyde, med god utsikt over byen. Du lærer litt om de fem ulike buddhaene i tibetansk buddhisme, og kan fotografere tusenvis av fargerike bønneflagg og små og store bønnehjul som pilegrimer og besøkende stadig snurrer på for å sende av gårde sine bønner. Dette er i høy grad et levende tempel, hvor det hele tiden foregår tilbedelse og ofringer.  

 

Etter dette kjører vi til nabobyen Bhaktapur, en av tre kongebyer i dalen. Her inntar vi en bedre lunsj før vi begir oss ut på vandring i de spennende gatene. I gamlebyen er det mange flotte bygninger, både private hus, palasser og templer. Et av særpregene er de mange utskjæringene rundt dører og vinduer. Ved Taumandhi Square ser vi det høyeste tempelet i Kathmandu-dalen, mens Durbar Square blant annet byr på et vakkert palass fra 1700-tallet. På de mange torgene og i butikkene er det gode muligheter for å handle med seg suvenirer i alle varianter.

13. Tilbake til brunosten

Flyet vårt har avgang litt utpå dagen, så du får tid til en liten tur i byen på egenhånd, om du ønsker det. Mange vil sikkert ta seg en tur til Thamel, hvor butikkene og spisestedene ligger tett i tett. Her kan du handle alle tenkelige og utenkelige varer og suvenirer: pashminasjal og broderte drakter, syngende boller og sølvarbeider, bøker og postkort, tibetanske tepper, te m.m. Vi flyr fra Kathmandu til Bangkok, hvor det blir noen timers venting før siste etappe hjem.

14. Takk for nå

Turen fra Bangkok til Oslo tar ca 12 timer, så det er god tid til å fordøye alle inntrykkene. Flyet lander på Gardermoen tidlig på morgenen. Vi har vært sammen i to uker. Nye bekjentskap har du fått, og kanskje nye vennskap er etablert. Vi takker for turen, og håper du har lært endel om det vakre og spennende landet med de flotte menneskene.  

 
 

NEPAL
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Følgebil og sikkerhet/helse
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON