Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

 Turprogram Lofoten

1. Langt mot nord

Vi forlater Gardermoen på morgenen og lander etter halvannen time på Evenes lufthavn utenfor Narvik. Herfra er det kort kjøring til vår første lunsj ved Tjeldsundbrua. Etter mat bærer det videre mot Lofoten via Lofast-forbindelsen. Veien går gjennom storslått natur, og er vi heldige kjører vi over broa ved Sløverfjorden idet Hurtigruta passerer under oss. Vi forlater E10 og fortsetter på asfalt og grus til Laukvik, helt på yttersia av Lofoten. Her skal vi bo privat i to netter, med Hadselfjorden som nærmeste nabo, og med særdeles fri sikt mot midnattssola. Før middag får vi utdelt syklene og justerer dem. På en tur til Lofoten må det bli mye fiskemat, og vår første fiskemiddag blir på Fyret kafé.

 

 

2. Skitt fiske og nordlys

Etter en rolig og god frokost tar vi en liten formiddagstur med syklene, inn en grusvei langs Grunnførfjorden. Kanskje vi treffer på noen lam - Lofotens lammekjøtt er jo kåret til landets beste... Vi spiser nista vår i det fri og sykler tilbake til Laukvik. Så er det på tide å sette sjøbein i en sjark, som fører oss ut til fiskefeltet på Hadselfjorden. Vi kaster uti snørene og håper på storfangst. Om det ikke blir napp, er det uansett en opplevelse å se Yttersia av Lofoten og Vesterålens forrevne fjellrekke fra sjøsiden. Og dersom lykken er god, blir fisken vi lander tilberedt på kafeen til kveldens middag. Men før vi kommer så langt, vil noen tilflyttede nederlendere innvie oss i nordlysets mysterier. Et interessant foredrag skjerper appetitten!

 

3. "En ekte lofottorsk jeg er..." (60 km)

Idag skal vi komme skikkelig i gang med syklingen. Etter drøye tre mil ankommer vi Lofotens hovedstad, Svolvær. Det passer kanskje å ta nistepakka på torvet, slik at vi kan avrunde måltidet med en kaffekopp og muligens et ørlite kakestykke? Videre mot Storvågan passerer vi den flotte Lofotkatedralen, svinger nedom Kabelvåg sentrum og parkerer syklene utenfor Galleri Espolin. Her er en stor samling kunstverk av Pål Espolin Johnson, og vi ser en fin film som forteller om hans liv som svaksynt og svært begavet kunstner. Etterpå tar vi en tur til Lofotmuseet, med rorbuer, naust, en flott samling gamle nordlandsbåter m.m. Vi avslutter oppholdet i Storvågan med en runde i Lofotakvariet. Her er seldam og mange små akvarier med fargerike havskapninger.
 

 

Videre til Henningsvær er det snaue tre mil å sykle. Kilometerne fra Europaveien til det kjente fiskeværet er spennende og flott - her er det panoramautsikt mot Lofotveggen hele veien. Etter at vi har installert oss på Henningsvær Bryggehotell besøker vi Galleri Harr / Lofotens Hus. Her er samlet mange malerier fra gullalderen i nordnorsk malerkunst. Til middagen i kveld benker vi oss i et gammelt trandamperi og får servert varierte retter fra havet.

4. Flatt og vakkert (60 km)

Flatt og vakkert. Så enkelt kan det sies. I dag skal vi cruise avgårde langs fjæra, krysse to havstrømmer på smekre broer og svinge inn og ut av fjordarmer og innbydende bukter. Nista spiser vi der det passer best, kanskje i Valberg? Dagens tråkking fører oss til slutt til Stamsund, som kan skilte med Hurtigruteanløp, flere kunstnere, alpinanlegg og åstedet for kriminalromanen "Døden i Lofoten"! Vi satser på fredelige omgivelser og ei rolig natt i Skjærbrygga Rorbuer. Her blir det middag og god atmosfære utover kvelden. Hurtigruten legger til kai to ganger i kveld, både klokken 19.30 (nordgående) og 21.30 (sørgående). 
 

 

5. Karibien? (80 km)

Dersom disse strendene hadde ligget på varmere breddegrader, hadde det vært reist store hotellkompleks og vært et yrende liv. Heldigvis er det ikke slik, og Hauklandstranda, som faktisk er kåret til Norges vakreste strand, får vi nok nesten for oss selv. Etter besøket her snur vi og setter kursen videre utover i øyriket. Vi sykler i tunnel under Nappstraumen (1800 m). Tunnelen er godt opplyst, det er fortau hele veien og luften er vanligvis ikke ubehagelig - det er lite trafikk i Lofoten på denne tiden av året. 

 

 

Etter tunnelen skal vi opp en av de få skikkelige bakkene i Lofoten, til  65 meter over havet i Nappskaret. Utsikten er det absolutt ingen ting å utsette på. Om vær, tid og rumpa tillater det, kan de som ønsker ta seg en avstikker ut til Vikten, hvor det selges keramikk, glassartikler og andre flotte produkter. Det er vakkert og spennende langs Flakstadpollen, forbi Flakstad kirke med den karakteristiske løkkuppelen og de kritthvite strendene på Ramberg. Vi skal bo kloss i fjæra, i hyggelige campinghytter på Ramberg Gjestegård. Her blir det også middag.

6. Nå blir det vilt! (30 km)

Ikke langt fra Ramberg går det en vei ut til Sund. Der holder Smeden i Sund til, en institusjon og attraksjon, kjent for sine smidde kongeskarver gjennom mange år. Her er også utstilling av gamle motorer og en salig blanding av likt og ulikt. Nystekte vafler kan du også få kjøpt.

 

På vei videre mot Reine sykler vi over Kåkernsundet bru og kommer ut til den ytterste av øyene i Lofoten, Moskenesøya. Det er lett småkupert frem til Sakrisøy, hvor vi skal installere oss for to netter, i noen autentiske og flotte rorbuer. Etter innsjekking gir vi oss på nytt i kast med det våre element. Vi sykler til Reine og tar båt inn Reinefjorden til Vindstad. Rundt oss kneiser stupbratte, spisse fjell som har utfordret mange tindebestigere opp gjennom historien. Fra Vindstad spaserer vi på trivelig vei inn en frodig dal, opp ei li og får utsikt over Bunesstranda på Yttersia. Middagen i kveld blir på egenhånd. Antakelig møtes vi på et spisested i Reine.

 


7. Tørrfesk og alpelandskap (10 km)
Lofoten har bygget, og bygger fremdeles, mye av sin eksistens på tørrfisken. På tusenvis av hjeller og hesjer henger mange millioner fisk til tørk, under de mest gunstige forhold som kan tenkes. Det er viktig å vite noe om tørrfisken for å bli litt kjent med Lofoten. Derfor skal vi besøke Lofoten Tørrfiskmuseum. Her lærer vi om alle de ulike kvalitetetene, hvordan fisken tørkes, pakkes og sorteres. Vi har nå kommet oss helt ytterst i Lofoten, til Å. Her ligger Norsk Fiskeværsmuseum, med trandamperi, bakeri med vedfyrt ovn, båt- og redskapssamling, kolonial m.m. Det er et hyggelig sted å drive litt langsom rusling og filosofering. Kanskje noen vil prøve seg på en tur opp til Reinebringen i dag? Dersom det ikke er havtåke over fjellheimen, garanteres du en utsikt over et vanvittig vilt og voldsomt landskap, der breer gjennom millioner av år har skapt de mest fantastiske formasjoner. I kveld skal vi ha en bedre middag på Hamnøy Mat & Vinbu. Det er sikkert mye å prate om etter dagens og gårsdagens opplevelser.

 
 

 

8. Takk for turen!

Vi må dessverre forlate eventyrlandet. Ferja tar oss over Vestfjorden til Bodø, hvor drosjen venter for å ta oss den siste biten til flyplassen i Bodø. Snart er vi i lufta og kan se tilbake på ei uke med mange og varierte inntrykk. Vi har kanskje syklet i litt regn og sol, kjempet i motvind og gledet oss over medvind, hørt sauer og tjeld og latt oss forføre av det ubeskrivelig vakre nattlyset. Det er mange som kommer tilbake hit - kanskje du blir en av dem?

 

 

LOFOTEN
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Litt skryt
Sangen om Lofotsyklistene
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON