Logo
Logo
Facebook
Forside
YUNNAN
SØR-AFRIKA
NORD-DALMATIA
ISTRIA (KROATIA)
ALBANIA
SØR-SICILIA
SLOVENIA
DOLOMITTENE
SØR-DALMATIA
MADEIRA
PATAGONIA
NEPAL
ØST-SICILIA
LOFOTEN

Turprogram Nord-Dalmatia
(med omtrentlige sykkelavstander)

1. Dobrodošli!

Gjør deg klar for cruise og  moro! Fra Gardermoen er neste stopp flyplassen i Split. Der venter en buss og vår lokalguide Dario, som i løpet av en times tid bringer oss nordover til Sibenik, en vakker og spennende by med trange, snirklete gater. Etter innsjekking på båten får vi tid til å rusle litt rundt i byen. Katedralen fra 1400-1500 tallet står på UNESCOS verdensarveliste, og er absolutt verdt et besøk. Ellers blir det kanskje tid til å sjekke ut kroatisk iskrem, det kan anbefales! I kveld spiser vi middag på båten, og vi begynner å bli kjent med det flotte mannskapet om bord.

 

2. Fossefall (ca 30 + 35 km)

Båten kaster fortøyningene på morgenen, og mens vi spiser frokost seiler vi innover en fjord/kanal. I Skradin skal vi endelig bli kjent med syklene våre, og etter montering av vesker og justering av setehøyde, er vi klare for første utflukt. Det stiger litt i noen få kilometer, og så bærer det utfor til en fin, liten innsjø. Her kan du teste badetemperaturen, før vi setter oss i en båt som tar oss ut til ei bitte lita øy. Her besøker vi et gammelt fransiskanerkloster. Etter besøket her tar vi samme vei tilbake til båten. Her venter en varm lunsj, før vi triller på en flat grusvei til Krka nasjonalpark, 4,5 km unna. Det er et virkelig fantastisk område, med mange fossefall, tusenvis av fisker i det krystallklare vannet og fargerike øyenstikker. Det er anlagt flotte gangveier, og vi får følelsen av å vandre i en slags jungel. Etter et par timer her sykler vi tilbake til båten.

 

Nå har du to muligheter: Du kan enten bli med båten tilbake til Sibenik og videre til Vodice, hvor vi skal bo for natten, eller du kan bli med på en flott ettermiddagstur på ca 35 km. Det er en tur som tar ca 2,5 timer, med snaue 400 m stigning. Vi passerer lavendelåkre og vinranker, sykler på nydelig asfalt, litt grus og kanskje noen pittoreske landsbyveier. Vi passerer også et minefelt, et minne fra krigen på 90-tallet. De siste 4-5 kilometerne til Vodice er deilig, rolig utforsykling. I kveld er middagen på egenhånd, og det er rikelig med spisesteder i trivelige Vodice. Like bortenfor båten og havna er det herlige badestrender, så kanskje det frister med et kveldsbad?

3. Badeliv (ca 35 km)

Idag blir det mye sjønær sykling - det er bare å glede seg! Fra Vodice følger vi strandkanten noen kilometer, til Tribunj. Den vesle husklynga ligger på ei øy, og er blant annet kjent for sine årlige eselveddeløp! Vi tar en pause her, slik at de som vil kan ta en tur opp til kirken som ligger på en høyde. Utsikten derfra er flott. Etter Tribunj må vi litt inn i landet, før vi igjen møter sjøen ved Tisno. Her blir vi et par timer, slik at vi får tid til en god lunsj, og ikke minst sykle en skikkelig herlig kyststi til Jezera. Bademuligheter er det rikelig av langs den 1,5 km lange veien. Vi møtes igjen, og fortsetter helt i sjøkanten til Betina, en trivelig liten by. Is og kaffe her? Absolutt! Fra Betina er det kort vei til Murter og båten vår, som ligger oppankret i ei lita bukt.
 

 

4. Den søte lediggang (ca 10 km)

Dette er først og fremst dagen for den søte lediggang. Smør deg inn med høy solfaktor, bestill noe kald drikke fra Drazan (bartenderen og servitøren vår) og legg deg godt til rette i ei solseng på dekk. Vi skal seile fra Murter og inn i et fascinerende øyrike, Kornati nasjonalpark. De tilsynelatende golde, avrundede øyene er et svært populært område for seilere fra hele verden, og i de mange buktene med krystallklart vann ligger de og nyter stillheten og badegledene. Vi ankrer også opp i ei bukt, og kaster oss uti. Lunsj bli servert om bord, og vi seiler videre til enda en spesiell og vakker nasjonalpark, Telascica. Her går vi i land og sykler snaue ti kilometer til vår neste base, den vesle havna i Sali. Vi er nå på øya Dugi Otok, "den lange øya". 

 

5. I fyr og flamme? (ca 55 km)

Etter frokost er det på an igjen :-) Vi sykler nordvestover på øya Dugi Otok, på fine veier med lite trafikk og flotte utsikter. Underveis stopper vi på en såkalt agriturismo for litt testing av lokale olivenoljer og oster. Vi sykler videre i rolig tempo langs hele øya, til vi ender opp ved fyrtårnet Veli Rat, helt i nord. Fra toppen (175 trappetrinn) er det en utsikt du absolutt kan skrive hjem om. Like ved tårnet er det flere innbydende badebukter, en bar/kafé og spennende grusveier i skogen. Resten av dagen bruker du som du vil. Du kan sykle rett til båten, utforske flere av badebuktene eller sykle noen ekstra kilometer. Til kvelden møtes vi i Bozava for middag.

 

6. Ikke noe stress (ca 25 km)

Fra Bozava er det en kort seiltur til øya Molat. Her skal vi riktig kose oss og slappe av, på smale, herlige veier med minimal biltrafikk. Det er flere bademuligheter, og her finner vi blant annet en stilig strandbar bygget i stein, krigskirkegårder og noen korte betongveier som kan utforskes. Etter at Molat er ferdigsyklet, setter kapteinen kursen sørover. Vi ankrer opp i ei badevennlig bukt, og det dekkes til fest. I kveld er det nemlig tid for Captains Dinner! Maten er ekstra fargerik og forseggjort i dag, og kaptein Teo har muligens en liten overraskelse på lur... 

 

7. Idyll etter idyll (ca 35 km)

Morgenbad? Det må vi prøve å få med oss før vi seiler til Tkon, helt sør på øya Pasman. Herfra bærer det nordover igjen, delvis på små lokalveier og hovedveien over øya. Men uansett er det lite trafikk, og veien åpenbarer den ene idyllen etter den andre. Store deler av etappen er helt i sjøkanten, og det er mulighet for kaffestopp underveis. Vår siste sykkeltur ender i Preko, ei trivelig havn rett overfor Zadar. Vi spiser lunsj her, og tar oss god tid til bading. Det er langgrunt i bukta, og du kan enten spasere eller svømme ut til øya Galovac. Utpå ettermiddagen starter kapteinen opp båten, og kjører oss over til Zadar. Det er en svært populær turistby, og spisesteder er det ikke vanskelig å finne.

 

8. Zbogom

Flyet går ikke før klokken 14, så det blir litt tid til å utforske den lille byen etter frokost. En av de store attraksjonene er det meget spesielle og fascinerende vannorgelet. Ellers er det hyggelig å bare sitte på en kafé eller en bar og kikke på folkelivet, eller kanskje ta seg et siste bad før avreise. Gardermoen dukker opp utpå ettermiddagen, og det er på tide å komme seg hjem til Dagsrevyen. Takk for turen! 

 

Litt om måltidene

På denne turen er det inkludert frokost hver dag (på båten), fire lunsjer og fire middager. Vi har hver dag to måltider om bord på båten, de øvrige er enten piknik i det fri eller vi går på restaurant i havnene. De fleste steder er det flere restauranter å velge mellom.

Velkommen på tur! Hilsen Knut Bjoraa

NORD-DALMATIA
Turprogram
Priser og produktinfo
Flytider
Hvem passer turen for?
Teknisk assistanse og sikkerhet
Båten og lugarene
Bilder fra turområdet
Lesestoff
Pakkeliste
PÅMELDING
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON