Logo
Logo
Facebook
Forside
NORD-DALMATIA
YUNNAN
ISTRIA (KROATIA)
SØR-AFRIKA
ALBANIA
SØR-SICILIA
SLOVENIA
DOLOMITTENE
SØR-DALMATIA
MADEIRA
PATAGONIA
NEPAL
ØST-SICILIA
LOFOTEN

Turprogram Slovenia
(med omtrentlige sykkelavstander)

1. Dober dan!

Gjør deg klar til et nytt og spennende bekjentskap. Slovenia er et land som garantert vil tiltrekke seg stadig flere turister i årene fremover - reis dit før alle andre! Fra Gardermoen går ferden via Amsterdam til Zagreb, hovedstaden i Kroatia. Herfra blir vi fraktet med buss til Bled, snaue to timers kjøring unna. Vi ankommer Bled og Hotel Triglav utpå ettermiddagen. Nå er vi midt i et av landets sterkeste varemerker - en vakker innsjø ved foten av majestetiske fjell. Dette er virkelig "Postkort-Slovenia" - vannet med den hvite kirka på den lille øya må være et av landets mest fotograferte motiv. Et slott som troner på en klippe høyt over innsjøen og alpine fjelltopper som gjør seg lekre i vannspeilet gjør ikke settingen mindre spektakulær. 

 

2. Fra innsjø til innsjø (ca 20 km)

Etter frokost tester vi ut syklene på en rolig tur rundt innsjøen. Deretter blir vi fraktet med buss ca 15 km ut av byen og opp i høyden til Pokljuka, hvor sykkelturen begynner. Her er det granskog, fuglesang og lite biltrafikk. Vi sykler forbi et skianlegg og triller videre på smale og svingete veier gjennom flotte og levende jordbrukslandskap. Vi skal ha et fall på nesten 800 høydemetere, så det blir flere deilige utforsyklinger. Vi triller gjennom velstelte og spennende landsbyer - her er det mange morsomme detaljer å studere. På jordene er det mange "toplars", Slovenias særegne stativer for tørking av høy. Nesten hver landsby har sin egen kirke, med høye, slanke tårn, ofte vakkert dekorert. Vi tar en avstikker til landsbyen Stara Fuzina, hvor husene ligger langs en kanal med krystallklart fjellvann.

Etter at vi har sjekket inn på det trivelige Hotel Krystal, kan du bli med på en tur langs Bohinj, landets største innsjø. Etter noen kilometer passerer vi en taubane som går til toppen av fjellet Vogel, 1535 m o.h. Utsikten over innsjøen og De julianske alpene er fantastisk. Om du tar turen til topps eller ikke: Veien fortsetter innover dalen, gjennom nydelig bøkeskog og langs mange fjellbekker. Legg merke til all den irrgrønne mosen. Vi passerer en krigskirkegård (1915-17), og ni km fra hotellet kommer vi til en parkeringplass. Herfra er det ca ti minutter å spasere til fossen Savica, den høyeste i landet.  

3. Turens høydepunkt (ca 55 km)

Dagens sykling begynner med en åtte kilometer lang sykkelvei langs ei elv, gjennom skog og bølgende kulturlandskap. Elva har så krystallklart fjellvann at noen burde tappe det på flasker og selge det på dyre restauranter. Folk vi passerer er vennlige og hilser oss ofte med et Dober dan, god dag. Etter hvert begynner stigningene - vi skal opp noen hundre meter i løpet av dagen. Etter et par mil i rolig tempo er vi kommet til turens høyeste punkt - 1277 meter over havet. Nå får vi absolutt lønn for strevet, med opptil 10% bratte utforbakker og praktfulle utsikter. I en liten landsby stopper vi på en restaurant for lunsj. Veien videre byr på mange hårnålssvinger, høytørkere, en vakker steinbro, et smeltetårn og frodige daler. I landsbyen Zali Log tar vi oss tid til en oppkvikkende kaffekopp. 

Gamlebyen i Skofja Loka er en liten perle fra middelalderen. Under det barokke slottet, som i sin tid var sommerresidens for biskopen, ligger torget og gamle hus i de kronglete og trange gatene. Dersom vi får tid, tar vi turen opp til ei kirke som ligger på en liten høyde - utsikten herfra er flott. Slovenia er et katolsk land, og langs veien opp til kirken er det plassert 14 små stasjoner som kalles "Smertens vei". De illustrerer Jesu lidelseshistorie, og finnes i ulike varianter i mange katolske  kirker. Hotellene her i byen er små, så vi deler gruppa i to og overnatter på Hotel Mini og Turizem Loka. Etter innsjekking og kanskje en is og kaffe på torget, møtes vi til felles middag for høy stemning og gode smaksopplevelser. 

4. Hel ved! (ca 80 km)

Ut fra Skofja Loka sykler vi gjennom en frodig, flat og lettsyklet dal. Det er endel trafikk her, men den forsvinner når vi svinger inn i en annen dal etter en snau time, og vi får naturlydene for oss selv. Suhi Dol, Vhrnika, Zaplana og Laze er noen av de hyggelige stedene vi skal sykle innom i løpet av dagen. Det blir flere høyder og hårnålssvinger, men vi skal ikke så høyt over havet som igår. Dette blir en dag med deilig møkkalukt i flotte jordbruksområder, møte med markblomster i tett skog og ikke minst møte med ved! Slovenerne må være veldig glade i ved og vedfyring - overalt er det lagret store mengder organisk brensel, noen har til og med laget en garasje av pent oppstablete vedstykker. Dagens ferd ender på Hotel Kras i byen Postojna. Det er et moderne og veldig komfortabelt hotell. Middagen skal vi nyte i en restaurant like ved hotellet.

 

5. Høy middelalderfaktor (ca 50 km)

Bli med til spaghettirommet! Nei, vi skal ikke ha pasta til frokost, men kjøre tog to kilometer innover i et fjell. Der inne, oppi taket, henger det store mengder med "spaghetti", som egentlig er syltynne stalagtitter dannet gjennom tusener av år. Vi er dypt inne i Postojna-grotten, et av naturens virkelige underverk. Etter togturen spaserer vi en time i et fabelaktig landskap, hvor vakre formasjoner hele tiden avløser hverandre. Etter nesten to timer inni fjellet er det godt å komme ut i sola igjen, og vi setter kursen mot et annet høydepunkt. Men først er det duket for pikniklunsj i det fri.

En drøy mil fra grotten, etter noen opp- og nedturer i et bølgende landskap, dukker Predjama slott opp, bygd på 1400-tallet. Her er det så høy middelalderfaktor at du nesten forventer at en ridder kommer oss i møte på hesten sin. Vel, vi får heller være riddere selv, på våre sykler, og fortsette ferden mot ukas desidert beste nedtur. Syv kilometer med ren utforglede - dèt kommer du til å huske. Etter denne gode nedturen skal vi tråkke avgårde på herlige, smale veier mellom store vinåkre. Slovenia utvikler sin vinindustri, og dette er blant landets beste distrikter for dyrking av druer. Noen kilometer lenger frem kommer vi til en frodig dal, med eple- og kirsebærlunder. Det stiger litt igjen, og snart er vi fremme ved hotellet vårt, Hisa Posebne Sorte. Idag skal vi også teste noen av landets viner.  

6. Hestevennlig (ca 55 km)

I dag skal vi forlate innlandet og bli kjent med Slovenias Adriaterhavskyst. Totalt skal vi trille/sykle ca 700 høydemetere nedover. Men før vi kjenner lukten av hav og føler oss hensatt til Italia, skal vi hilse på noen berømte travere. På Lipica stutteri treffer vi de vakre Lipizzanerne, en hesterase avlet frem på 1500-tallet. Disse regnes blant de fineste ridehestene i verden, og brukes på Den spanske rideskolen i Wien. Hesterasen er også avbildet på en Euro-mynt. Vi får med oss et museum og kanskje en liten oppvisning før vi triller videre. Grensa til Italia passeres (ingen passkontroll) og vi kommer til en 20% bratt bakke - godt vi ikke skal sykle opp her! Noen kilometer lenger frem sykler vi inn i Muggia, en italiensk by med preg av "kardemomme by". Her får vi oss en god lunsj før vi fortsetter langs kysten. Vi passerer grensa til Slovenia og sykler på en vei med lite trafikk, mellom vinmarker og olivenlunder. Snart kommer vi til Koper, hvor vi skal bo i to netter. Byen har et sjarmerende gammelt sentrum, og rett ut fra hotellet er det en lang promenade. 1,5 km unna ligger Aquapark Zusterna, hvor vi har gratis adgang under oppholdet vårt. Kanskje du har lyst på et bad før middag?

7. Saltsletter og Kroatia (0 - ? km)

Hva vil du gjøre i dag? Rusle rundt i Kopers gamle bykjerne etter en sen frokost? Sette deg på en benk med ei god bok i en park? Eller bli med på en sykkeltur langs kysten, til spennende byer og gamle saltsletter? Du kan også ta en rask tur innom Kroatia, som ligger drøye to mil fra hotellet. Underveis ligger det tre spennende og fargerike byer: Izola, Piran og Portoroz. Særlig Piran er verdt en liten avstikker, med sitt flotte torg og labyrint av smale gater. Her går livet virkelig i adagio, med få biler, bygninger i venetiansk stil, en og annen fisker og et rikt kulturliv. På store deler av sykkelturen kan du følge en skiltet sykkelrute, som delvis følger en nedlagt jernbanetrasé. Helt inntil grensa til Kroatia ligger Secovlje Salina Naturpark, et stort og fascinerende anlegg for utvinning av salt fra sjøvann. Gjennom 700 år har sjøvann fordampet og etterlatt verdifullt salt i et sinnrikt system av dammer, kanaler og sluser, og anlegget er fremdeles i drift.

8. En sjarmerende hovedstad


Etter frokost tar vi plass i bussen og blir kjørt til det som må være en av verdens hyggeligste og mest sjarmerende hovedsteder - Ljubljana. Gamlebyen, som ligger mellom elva Ljubljanica og slottsfjellet, er en labyrint av barokke bygninger, levende torg og staselige broer. Langs elva, som flere steder er innrammet av hengende piletrær, finner du nærmest paradisiske tilstander for den som er glad i det søte kaféliv! Opp til Ljubljana slott er det en fin gåtur, og herfra får du sett det hele ovenfra. Du kan lære om byens og landets historie gjennom en flott utstilling og en virtuell reise, og kapellet har fantastisk dekor. Bruk ellers dagen til rolig rusling fra den ene arkitektoniske perlen til den andre. Sett deg på en kafé på torget Presernov og kikk på det yrende folkelivet eller legg turen til broen Mesarski Most med din kjæreste eller ektefelle. Dersom dere har med dere en hengelås, kan dere gjøre som tusenvis av andre: Henge en lås på broa og kaste nøkkelen i elva, som et tegn på evig kjærlighet! En dag i Ljubljana går fort, og til kvelden møtes vi for vår siste middag.
 
 
9. Nasvidenje

Da er tiden kommet for å ta avskjed med et vakkert og spennende land. Hotellet vårt ligger kun 700 meter fra det sentrale torget, så du får tid til en formiddagstur før vi setter oss på bussen for retur til Zagreb, hvor flyet vårt har avgang på ettermiddagen. Jeg håper du sitter igjen med mange gode opplevelser og minner fra et vennlig, vakkert, spennende og lite kjent land. Takk for turen, og istedet for farvel sier jeg: Nasvidenje - på gjensyn! Hilsen Knut Bjoraa
 

 
SLOVENIA
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON