Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

Turprogram Sør-Afrika
(med omtrenlige sykkelavstander) 

1. Rett sør!

Jippi - klar for avreise til Sør-Afrika! Vi forlater Oslo i kveldingen, og setter kursen mot Etiopias hovedstad Addis Abeba. Nå er det bare å sette seg godt til rette, rigge til lesestoff, musikk eller nakkeputa og slappe av. Etter servering slukkes lysene og vi prøver å sove litt.

2. Moderbyen

Etter et kort opphold i Addis flyr vi videre til Cape Town, hvor vi lander midt på dagen. Etter henting av bagasjen møter vi vår sjåfør og lokalguide, og tar plass i minibussen. Vi setter kursen direkte til en svært vakker dal i Franschhoek, oppkalt etter de franske hugenottene som slo seg ned her på 1600-tallet. Fra hotellet ser vi mot velstelte vinmarker og flotte fjell. Vi får utdelt syklene, justerer dem og tar en liten tur i området. Vi har jo reist langt og lenge, så kanskje det kan friste med en liten lur før turens første middag, som serveres på restaurant French Connection.
 
 

3. Dyrene i Afrika

Etter frokost setter vi kursen østover og cruiser avgårde på flotte veier. Etter 4-5 timer, inkludert et par stopp for beinstrekk, er vi fremme ved Botlierskop Game Reserve. Her benker vi oss først for lunsj, før vi tar plass i åpne safaribiler for å jakte på dyrene: zebra, sjiraff, elefant, neshorn, diverse antiloper og fargerike fugler. Denne parken har bra utvalg, men du må ikke forvente den samme safariopplevelsen som i Kruger eller de andre store parkene. Etter et par timer blant dyrene tar vi plass i bussen igjen, og kjører videre østover, til vi tidlig på kvelden ankommer Knysna og Bamboo Guesthouse. Det er et ganske spesielt sted, hvor det er fort gjort å gå seg litt vill mellom alle trærne, bambusene, nipsene og gjenstandene som er plassert overalt. Middag serveres på stedet. 
 

4. Garden Route (55 km)

Nå skal vi endelig komme i gang med syklingen. Fra Bamboo triller vi av gårde langs lagunen i Knysna, på en flott sykkelvei i sjøkanten. Den første mila er flat og behagelig. Det begynner så å stige litt, på en svingete grusvei. Vi møter igjen asfalten og etter ca to mils sykling og 200 høydemetere kommer vi til et svært hyggelig sted hvor det passer utmerket å sette seg til bords for lunsj. Veien videre går på et platå, med utsikt mot fjellkjeder og store åkre. Det blir etter hvert grus, og vi kan nyte utforkjøring på en vei omgitt av frodig vegetasjon. Flere bakker må forseres, noen kuer kikker på den fargerike flokken som tråkker forbi. I et oransjeblomstrende tre har veverfugler bygd sine morsomme, hengende reder. Vi kan etter hvert se frem til flere kilometer med utforsykling, før vi avslutter dagens økt nede ved hovedveien. Syklene lastes opp på hengeren og vi kjører til George. I natt bor vi på Acorn Guesthouse. Rommene her har virkelig sjel og atmosfære, og det svært vennlige vertskapet rigger til middag under halvtaket.

 

5. Strutseland (40 km)

Etter frokost blir vi kjørt noen kilometer før vi setter oss på syklene. Vi skal nå tråkke oss opp turens bratteste og tyngste bakke, til Montagu Pass. Den historiske grusveien er smal og svingete, der den over fire kilometer snor seg noen hundre høydemeter opp en frodig dal. Ca fem kilometer fra det høyeste punktet dukker det opp en liten oase av et serveringssted. Her kan vi få oss noe å drikke, med kaker attåt. Landskapet videre blir annerledes, med en flat og tørr savanne. Vi passerer noen gårdsbruk, veien bølger seg i flere rolige bakker, og i horisonten ser vi hele tiden fjellene. Himmelen er særdeles høy og landskapet åpent. Mot slutten av dagen får vi noen behagelige utforbakker, før vi inntar en pikniklunsj i det fri. Etterpå triller vi videre på grus og asfalt helt til Oudtshoorn. De siste kilometerne frem til Adley House følger vi noen snorrette gater som går gjennom velholdte og velstående villastrøk. Adley ble bygget i 1905 i viktoriansk stil, med mange smijernsdetaljer og omgitt av hager. I kveld blir det rikelig med mat, med en skikkelig afrikansk braai, grill, med mye godt attåt.

 

6. Flatt og edle dråper (70 km)

Ny dag, nye opplevelser, ny svette! I dag blir det flat sykling på asfalt og betong, som ikke hele tiden er nypresset... Vi har utsikt mot langstrakte fjellkjeder, og enkelte struts løper langs veien. Etter drøye fire mil dukker Calitzdorp Spa opp. Her blir vi servert lunsj mellom trærne. Om det frister, kan du ta deg et bad i et av bassengene. Vannet er ikke helt krystallklart, men sikkert ikke helseskadelig. Etter lunsj må du regne med å svette godt, gradestokken passerer vanligvis 35 grader her. Vi skal tilbringe natten på Port Wine Guesthouse. Huset ble bygget på slutten av 1800-tallet for en ukjent, velstående person. Kanskje du får en himmelseng her? Calitzdorp er portvinshovedstaden i Sør-Afrika, og det er mange vinprodusenter i området. Blant de mer kjente er Boplaas og De Krans. Før middagen, som serveres under pergolaen i hagen, får vi en innføring i portvinens velsmakende verden.

 

7. Berre lekkert! (55 km)

Nok en gang endrer landskapet seg. Det stiger jevnt og forsiktig på god vei, inn i rødlige fjell. Frem mot en rasteplass og etter hvert dagens høyeste punkt, må vi slite litt i noen lange, seige motbakker. Belønningen er flere kilometer nedover på andre siden. I den vesle byen Amalienstein, en tidligere misjonsstasjon, lunsjer vi i skyggen av kirken. Vi får sikkert selskap av noen skolebarn som kikker på oss over muren. Noen kilometer videre svinger vi av fra hovedveien og inn på en mindre vei, med praktisk talt ingen trafikk. Her blir det et par nye stigninger og endel grus, men landskapet er vakkert og svært fredelig. Dette er vel turens vakreste landskap hittil, med frukttrær og vinranker i en dal omringet av fjell. For noen vil nok varmen føles ekstra godt på kroppen i dag, så det kan være lurt å kjøle ned hodet med litt vann innimellom. Og følgebilen er aldri langt unna. Ved endt sykling i Ladismith setter vi oss på bussen og kjører i et par timer til Hermanus. Hen innlosjerer vi oss på Auberge Burgundy. Middagen skal nytes ved havet, på Harbour Rock Restaurant.  
 
    

8. Lukten av hav (35 km)

Etter frokost kjører vi kun en halvtimes tid før vi kan sette oss på syklene. Fra nå av er det kun asfalt, og veien her er bred og oversiktlig. Etter noen kilometer svinger vi inn til en pingvinkoloni. De små, festkledde dyrene er morsomme og staselige der de står i sola og ser på alle de rare turistene. Under normale forhold vil vi ha god medvind på veien videre, men det kan også bli motvind og kraftige vindkast fra alle kanter, så vi får ha et godt grep på styret. Lunsj inntar vi på restaurant underveis. Vi følger Hvalruten, og passerer også en observasjonspost for hai. Så her får vi holde god utkikk mot brenningene! Fra Gordons Bay, hvor vi laster opp syklene, kjører vi buss en times tid, til hotellet vårt i Simons Town, som er landets marineby.
 
  

9. Fra Cape til Cape (75 km)

Fra Simons Town kjører vi til Kapp det gode Håp på spissen av Kapp-halvøya. Her er det kun lav buskvegetasjon, og holder vi øynene åpne ser vi sikkert noen bontebok, dassier og kanskje en bavian eller to. På Kapp det gode Håp er det et must å bli fotografert ved de store skiltene. Herfra spaserer vi opp til Cape Point, en halvtimes gange på sti, og med utsikt mot stupbratte klipper og kritthvite strender. Etter spaserturen setter vi oss på syklene igjen. Du kan etter hvert se frem til noen fantastiske strekninger, delvis langs sjøen. Veien er mange steder kranset med fargerike blomster. Etter hvert kommer turens bokstavelige høydepunkt: Chapmans Peak. Her er veien skåret inn i bratte fjellveggen, og utsikten er det ikke noe å si på. Fra Hout Bay stiger det igjen, før vi får gleden av en fire kilometer lang utforsykling. Videre inn mot Cape Town sykler vi langs en flott kyst, blant annet langs fjellkjeden De 12 apostler. Vi passerer den ene bukten etter den andre, med små strender og livlige, fasjonable forsteder til Cape Town. Det er mye trafikk, så her må vi konsentrere oss ekstra godt. Turen ender opp like etter det flotte stadionbygget, hvor det ble spilt fotballkamper under VM i 2010. Vi skal nå bo fire netter på Cape Heritage Hotel. I kveld skal smaksløkene våre ut og danse, på indisk restaurant!
 

 
 

10. Township (20 km)

Cape Town er kontrastenes by, hvor rike og fattige bor i samme nabolag. Idag sykler vi til en av de mange townshipene. Disse ble, under apartheid, etablert som boligområder for ikke-hvite. Områdene er av svært ulik standard, fra de mest slumlignende brakkebyene til velorganiserte samfunn med nye boliger, hvor også de meget velstående ønsker å bo. Vi sykler fra hotellet vårt til Langa Township, og ser underveis den voldsomme forskjellen i levekår. I Langa vil vår lokale guide vise oss hvordan livet leves for millioner av mennesker. Her er butikker, skoler, ulike verksteder, frisører m.m. Og det lages "smalahove" over åpen ild! Etter lunsj, som serveres av biskopfruen i deres private hjem, blir det kanskje mulighet for å kjøpe noen av de fargerike og flotte håndverksproduktene som produseres lokalt. Vi kjører deretter til en barnehage i Khayelitsha, den største townshipen i Cape Town. Denne barnehagen støttes økonomisk av min lokale samarbeidspartner, og vi møter de herlige barna som får kjærlighet, mat og viktig kunnskap.

Dersom du ikke er helt utslitt etter alle opplevelsene og syklingen, kan du nå bli med på en historisk vandring. Vi settes av like ved festningen, og begynner der på en rolig spasertur gjennom byens historiske sentrum. Vi ser torvet hvor Mandela holdt sin første tale etter løslatelsen, vi passerer Slavebygningen, Green Market Square og går inn i The Company Gardens, hvor de første hvite dyrket frukt og grønnsaker fra 1600-tallet. Kveldens middag blir på det berømte Waterfront-området, en halvtimes gange fra hotellet. 

 

11. Mandela eller Vinland (30 km)

I dag blir det valgets kval: et besøk på Robben Island eller en sykkeltur til vindistriktet rundt Stellenbosch. En mulighet kan også være å dra til Robben Island i morgen, i stedet for turen opp til Table Mountain. Du må bestemme deg noen dager i forveien, da turene ut til fangeøya er veldig populære. Mange politiske fanger var isolert og fengslet på øya, blant dem Nelson Mandela, som var her i 27 år. På den guidete turen får du se hele øya, dagbruddet hvor fangene jobbet og de trange cellene. Guiden har selv vært fange her, og det er sterke historier som blir fortalt.

De som sykler, vil oppleve en tur i veldig vakre omgivelser mellom de utallige velstelte vingårdene. Vi svinger innom en av dem underveis, et stilig og veldig moderne anlegg. Herfra bærer det utfor, før vi tråkker til Morgenhof, et innbydende vingods hvor lunsjkurvene deles ut i skyggen under trærne. Senere sykler vi gjennom noen boligområder, før vi tar farvel med våre tohjulinger i Stellenbosch. Her blir det tid til litt rusling før vi returnerer til hotellet i Cape Town. I kveld kan jeg love deg en middag med utsøkt mat fra flere afrikanske land, lekre og spennende omgivelser og litt herlig sang- og musikkglede, på Africa Café.

 

 

12. Utsikt og shopping

Etter frokost kjører vi til stasjonen for gondolen, som tar oss til topps på Table Mountain. Table Mountain Cableway roterer 360 grader på vei opp, så alle får med seg det flotte panoramaet. På toppen er det en ubeskrivelig utsikt over byen og områdene rundt. Det er mange stier på platået, og vi får oss en herlig to-timers fottur. Dersom været er bra, med klar himmel, kan jeg garantere at utsikten er storslått. Vi ser blant annet utover mot Kapp det gode håp. Etter fjellturen kjører vi til Waterfront, Cape Towns versjon av Aker Brygge. Musikere fyller luften med musikk og sang, og det er et yrende liv på alle restaurantene. Her bør det være mulig å finne et passende sted for lunsj på egenhånd. Etterpå er det rikelig med butikker som sikkert frister med et og annet... Middagen i kveld inntas like ved hotellet, omtrent 50 sekunders gåtur unna!

 

13. - 14. Hjem til brunosten

Nå nærmer det seg veldig raskt slutten, men vi har ennå en flott opplevelse på lur. Den botaniske hagen Kirstenbosch sies å være blant de vakreste i Afrika. Her er det et vell av blomster, urter og trær. Vi vandrer rundt i all frodigheten, og får oss en lett lunsj før vi setter kursen mot flyplassen. Nå må vi ta farvel med sjåføren og vår lokalguide Gareth, som jeg er sikker på at dere kommer til å bli glad i. Disse to har hele tiden vært til stede og gjort sitt ytterste for å gi oss gode opplevelser i deres mangfoldige og vakre land. Turen hjem går via Addis, og Oslo tar imot oss tidlig på morgene dagen etter. Jeg håper du har hatt en fin opplevelse i et spennende land, hvor vennlige mennesker har møtt deg med mange smil og gjestfrihet. Takk for turen!

 
 
 
 
SØR-AFRIKA
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Følgebil, sikkerhet, helse
Litt om syklene
Bilder fra turområdet
Lesestoff
Pakkeliste
Sagt om turen
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON