Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
YUNNAN
SØR-AFRIKA
ISTRIA (KROATIA)
NORD-DALMATIA
SØR-SICILIA
SLOVENIA
DOLOMITTENE
SØR-DALMATIA
MADEIRA
PATAGONIA
NEPAL
ØST-SICILIA
LOFOTEN
DØGN- / SOLTRÅKK

Turprogram Sør-Afrika
(med omtrenlige sykkelavstander) 

1. Rett sør!

Jippi - klar for avreise til Sør-Afrika! Etter en mellomlanding i London bærer det rett sørover. Nå er det bare å sette seg godt til rette, rigge til lesestoff, Ipod''en eller nakkeputa og slappe av. Etter servering av en varmrett slukkes lysene og vi prøver å sove litt.

2. Moderbyen

Vi lander tidlig på morgenen. Etter henting av bagasjen møter vi vår sjåfør og lokalguide, og tar plass i minibussen. Det er kort vei inn til Cape Town, Moderbyen i Sør-Afrika. Vi setter imidlertid først kursen til Kirstenbosch, den botaniske hagen som sies å være blant de vakreste i Afrika. Etter en lang flytur blir det godt å strekke beina blant blomstrende protea, erica og vakre kunstverk. Neste stopp er Cape Town sentrum. Her tar vi beina fatt igjen, og spaserer i rolig tempo gjennom byens historiske sentrum. Vi ser torvet hvor Mandela holdt sin første tale etter frigivelsen, vi passerer Slavebygningen, Green Market Square og går inn i The Company Gardens, hvor de første hvite dyrket frukt og grønnsaker fra 1600-tallet. Her får vi servert lunsj. Etter matpausen avslutter vi spaserturen og går siste etappe til hotellet vårt, Cape Heritage Hotel, som ligger få kvartaler unna. Middag i kveld blir ca to minutters gange fra hotellet, på Savoy Cabbage. 
 
 
 

3. Dyrene i Afrika

Etter tidlig frokost setter vi kursen østover og cruiser avgårde på flotte motorveier. Etter 4-5 timer, inkludert et par stopp for beinstrekk, er vi fremme ved Indalu Game Reserve. Her skal vi ut og spasere med noen elefanter, før vi kjører en tur for å se etter andre dyr. Kanskje er vi heldige og får se noen av de "fem store". En lekker lunsj blir servert i det fri. Vi tar plass i bussen igjen, og kjører videre østover, til vi tidlig på kvelden ankommer Knysna og Bamboo Guesthouse. Det er et ganske spesielt sted, hvor det er fort gjort å gå seg litt vill mellom alle trærne og bambusene. Middag serveres på stedet. 
 
 

4. Garden Route (55 km)

Nå skal vi endelig komme i gang med syklingen. Fra Bamboo triller vi av gårde langs lagunen i Knysna, på en flott sykkelvei i sjøkanten. Den første mila er flat og behagelig. Det begynner så å stige litt, på en svingete grusvei. Vi møter igjen asfalten og etter ca to mils sykling og 200 høydemetere kommer vi til et svært hyggelig sted hvor det passer utmerket å sette seg til bords for lunsj. Veien videre går på et platå, med utsikt mot fjellkjeder og store åkre. Det blir etter hvert grus, og vi kan nyte utforkjøring på en vei omgitt av frodig vegetasjon. Flere bakker må forseres, noen kuer kikker på den fargerike flokken som tråkker forbi. I et oransjeblomstrende tre har mange veverfugler bygd sine morsomme, hengende reder. Vi kan etter hvert se frem til flere kilometer med utforsykling, før vi avslutter dagens økt ned mot hovedveien N2. Syklene lastes opp på hengeren og vi kjører til George. I natt bor vi på Acorn Guesthouse. Rommene her har sjel og atmosfære, og vertskapet rigger til middag under halvtaket.

 
 

5. Strutseland (40 km)

Etter frokost blir vi kjørt noen kilometer før vi setter oss på syklene. Vi skal nå tråkke oss opp til Montagu Pass. Den historiske grusveien er smal og svingete, der den over fire kilometer snor seg noen hundre høydemeter opp en frodig dal. Ca fem kilometer fra det høyeste punktet dukker det opp en liten oase av et serveringssted. Her kan vi få oss noe å drikke, med kaker attåt. Landskapet videre blir annerledes, med en flat og tørr savanne. Vi passerer noen gårdsbruk, veien bølger seg i flere rolige bakker, og i horisonten ser vi hele tiden fjellene. Himmelen er særdeles høy og landskapet åpent. Mot slutten av dagen får vi noen behagelige utforbakker, før syklene lastes opp. Neste post på programmet er besøk på en strutsefarm, med strutsespyd til lunsj! Vi lærer om strutsefjær og -skinn, står på strutseegg og får tilbud om å prøve oss som strutsejockey (om du veier under 70 kg). Eller hva med strutsemassasje? Natten skal tilbringes på Hlangana House, et svært vakkert anlegg i kolonistil, hvor noen sikkert vil avkjøle seg i det vesle bassenget før middag.
 
 

6. Flatt og edle dråper (70 km)

Ny dag, nye opplevelser, ny svette! I dag blir det temmelig flat sykling på god asfalt og betong. Vi har utsikt mot langstrakte fjellkjeder, og store flokker med struts løper langs veien. Etter drøye fire mil dukker Calitzdorp Spa opp. Her blir vi servert lunsj mellom trærne. Om det frister, kan du ta deg et bad i et av bassengene. Vannet er ikke akkurat krystallklart, men sikkert ikke helseskadelig... Etter lunsj sykler vi til Port Wine Guesthouse, hvor vi skal tilbringe natten. Huset ble bygget på slutten av 1800-tallet for en ukjent, velstående person. Kanskje du får en himmelseng her? Calitzdorp er portvinshovedstaden i Sør-Afrika, og det er mange vinprodusenter i området. Blant de mer kjente er Boplaas og De Krans. Før middagen, som serveres under pergolaen i hagen, får vi en innføring i portvinens velsmakende verden.
 
 
 

7. Berre lekkert! (55 km)

Nok en gang endrer landskapet seg. Det stiger jevnt og rolig på god vei, inn i rødlige fjell. Frem mot en rasteplass og etter hvert dagens høyeste punkt, må vi slite litt i noen lange motbakker. Belønningen er flere kilometer nedover på andre siden. I den vesle byen Amalienstein, en tidligere misjonsstasjon, lunsjer vi i skyggen av kirken. Vi får sikkert selskap av noen skolebarn som kikker på oss over muren. Noen kilometer videre svinger vi av fra hovedveien og inn på en mindre vei, med praktisk talt ingen trafikk. Her blir det et par nye stigninger og endel grus, men landskapet er vakkert og svært fredelig. Dette er vel turens vakreste landskap hittil, med frukttrær og vinranker i en dal omringet av fjell. I Ladismith setter vi oss på bussen og kjører til Swellendam. Hen innlosjerer vi oss på Aanhuizen Guest House. Middagen, som er hjemmelaget og svært velsmakende, blir servert av et hyggelig vertskap.
 
 
 
   

8. Lukten av hav (35 km)

Klar for havet? Etter frokost kjører vi fra Swellendam til kysten, et par timers kjøring unna. Syklingen begynner på en bred asfaltvei (fra nå av er det helt slutt på grus). Etter noen kilometer svinger vi inn til en pingvinkoloni. De små, festkledde dyrene er morsomme og staselige der de står i sola og ser på alle de rare turistene. Under normale forhold vil vi ha god medvind på veien videre, men det kan også komme kraftige vindkast fra alle kanter, så vi får ha et godt grep på styret. Lunsj inntar vi på restaurant underveis. Utover dagen passerer vi flere strender, men badingen får vi avstå fra. Vi følger Hvalruten, og passerer også en observasjonspost for hai. Så her får vi holde god utkikk mot brenningene... Fra Gordons Bay, hvor vi laster opp syklene, kjører vi buss en times tid, til hotellet vårt i Simons Town, som er landets marineby.
 
  

9. Fra Cape til Cape (75 km)

Fra Simons Town kjører vi til Kapp det gode Håp på spissen av Kapp-halvøya. Her er det kun lav buskvegetasjon, og det er ikke umulig at vi ser en og annen struts eller bontebokr. På Kapp det gode Håp er det et must for alle å bli fotografert ved de store skiltene. Herfra spaserer vi opp til Cape Point, en halvtimes gange på sti, og med utsikt mot stupbratte klipper og kritthvite strender. Etter spaserturen setter vi oss på syklene igjen. Du kan etter hvert se frem til noen fantastiske strekninger, delvis langs sjøen. Vi treffer sannsynligvis noen bavianer, og veien er pyntet med fargerike blomster. Etter hvert kommer turens bokstavelige høydepunkt: Chapmans Peak. Her er veien skåret inn i bratte fjellveggen, og utsikten er det ikke noe å si på. Fra Hout Bay stiger det igjen, før vi får gleden av en fire kilometer lang utforsykling. Videre inn mot Cape Town sykler vi langs en flott kyst, blant annet langs fjellkjeden De 12 apostler. Vi passerer den ene bukten etter den andre, med små strender og livlige forsteder til Cape Town. Det er mye trafikk, så her må vi konsentrere oss ekstra godt. Turen ender opp like etter det flotte stadionbygget, hvor det ble spilt fotballkamper under VM i 2010. Vi skal nå bo tre netter på Cape Heritage Hotel. I kveld skal smaksløkene våre ut og feste, på indisk restaurant!
 

 
 

10. Township (20 km)

Cape Town er kontrastenes by, hvor rike og fattige bor i samme nabolag. Idag sykler vi til en av de mange township'ene. Disse ble, under apartheid, etablert som boligområder for ikke-hvite. Township'ene er av svært ulik standard, fra de mest slumlignende brakkebyene til velorganiserte samfunn med nye boliger, og hvor også meget velstående ønsker å bo. Vi sykler fra hotellet vårt til Langa Township, og ser underveis den voldsomme forskjellen i levekår. I Langa vil vår lokale guide vise oss hvordan livet leves for millioner av mennesker. Her er butikker, skoler, ulike verksteder, frisører m.m. Og det lages "smalahove" over åpen ild! Etter lunsj, som serveres av biskopfruen i deres private hjem, blir det kanskje mulighet for å kjøpe noen av de fargerike og flotte håndverksproduktene som produseres lokalt. Vi kjører deretter til en barnehage i Khayelitsha, den største township'en i byen. Denne barnehagen støttes økonomisk av min lokale samarbeidspartner, og vi møter de herlige barna som får kjærlighet, mat og viktig kunnskap. Kveldens middag blir på det berømte Waterfront-området, en halvtimes gange fra hotellet. 
 
 

11. Vinland (30 km)

Denne dagen legger vi til det berømte vindistriktet rundt Stellenbosch og Franschoek. Vi kjører til hugenottenes by, hvor gatenavnene er franske, og kafeene ligger tett. Det var her vineventyret startet på 1600-tallet, i de frodige dalene ved foten av Hottentot fjellene. Etter en kaffestopp i Franschoek sykler vi gjennom et fargerikt og velpleid landskap mot Stellenbosch. Her ligger vingårdene vegg i vegg, den ene mer innbydende enn den andre. Vi svinger innom en av dem, et vakkert og veldig moderne anlegg. Herfra bærer det utfor, før vi tråkker til Morgenhof, et flott vingods hvor lunsjkurvene deles ut i skyggen under trærne. Etterpå kan vi slappe av til flere glass foredlede druer - det er tid for vinsmaking. I kveld kan jeg love deg en middag med utsøkt mat fra flere afrikanske land, lekre og spennende omgivelser og litt herlig sang- og musikkglede, på Africa Café.  
 

12. Utsikt og Mandela

Etter frokost kjører vi til stasjonen for gondolen, som tar oss til topps på Table Mountain. Table Mountain Cableway roterer 360 grader på vei opp, så alle får sett hele panoramaet. På toppen er det en ubeskrivelig utsikt over byen og områdene rundt. Det er mange stier på platået, og vi får oss en herlig to-timers fottur. Utsikten er rett og slett storslått. Etter fjellturen kjører vi tilbake til byen og Waterfront. Musikere fyller luften med musikk og sang, det er et yrende liv på alle restaurantene. Etter en rask lunsj på egenhånd, kan de som vil, bli med ferja ut til Robben Island. Mange politiske fanger var isolert og fengslet på øya, blant dem Nelson Mandela, som var her i 27 år. På den guidete turen får du se hele øya, dagbruddet hvor fangene jobbet og de trange cellene. Guiden har selv vært fange her, og det er sterke historier som blir fortalt. De som ikke vil ut til øya, kan ganske sikkert få tiden til å gå i de mange butikkene ved Waterfront. Men, nå nærmer det seg veldig raskt slutten, og vi setter kursen mot flyplassen. Her tar vi farvel med vår lokalguide Gareth, og sjåføren, som hele tiden har vært til stede og gjort sitt ytterste for å gi oss gode opplevelser i deres mangfoldige og vakre hjemland.
 
 

 

13. Hjem til brunosten

Vi lander i London på morgenen og fortsetter til Oslo. Jeg håper du har hatt en fin opplevelse i et spennende land, hvor vennlige mennesker har møtt deg med mange smil og gjestfrihet. Takk for turen!
 
 

 

SØR-AFRIKA
Turprogram
Priser og produktinfo
Flytider
Hvem passer turen for?
Følgebil, sikkerhet, helse
Litt om syklene
Bilder fra turområdet
Lesestoff
Pakkeliste
Sagt om turen
PÅMELDING
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON