Logo
Logo
Facebook
Forside
NORD-DALMATIA
YUNNAN
ISTRIA (KROATIA)
SØR-AFRIKA
ALBANIA
SØR-SICILIA
SLOVENIA
DOLOMITTENE
SØR-DALMATIA
MADEIRA
PATAGONIA
NEPAL
ØST-SICILIA
LOFOTEN

Turprogram Sør-Sicilia
(med omtrentlige sykkelavstander)

1. Benvenuti!

Endelig er vi klare for et siciliansk eventyr. Fra Gardermoen går ferden via Amsterdam til Catania, hvor vi lander utpå ettermiddagen. Herfra er det omtrent 1,5 timer til Agriturismo Gigliotto.  Det er et av svært mange "bondegårdshoteller" på Sicilia, som tilbyr komfort og gastronomiske opplevelser i naturskjønne omgivelser. På 1200-tallet var dette et kloster. Her er det trivelig gårdsplass og et utendørs svømmebasseng med vide utsyn over bølgende daler og store områder med fikenkaktus.   

2. Mosaikk til tusen (ca 20 km)

Etter frokost kjører vi en liten halvtime med buss, til Villa Romana del Casale, utenfor byen Piazza Armerina. I dette jaktslottet, som i sin tid tilhørte en romersk embetsmann, skal vi ta en titt på det som regnes som noe av verdens best bevarte og mest omfattende romerske mosaikker. Vi får et inntrykk av storslåtte søyleganger, romerske bad og hager med bassenger. Det som vil imponere mest blir nok likevel de store mosaikkbildene, hvor en jaktscene og ti jenter i bikini er de mest berømte. 

 

Etter dette spennende besøket kjører vi med bussen til sentrum av Piazza Armerina. Her spiser vi lunsj, før vi får utlevert syklene våre. Når de er justert og vi alle er klare, setter vi kursen tilbake mot Gigliotto. Vi starter på ca 700 m o.h. og skal ned til ca 500 m o.h., så her blir det mye behagelig sykling, med noen få motbakker. Vi følger små og enda mindre veier hvor vi garantert ikke treffer andre turister, men heller en og annen fugl og bjelleklingende sau. Utsikten mot den vesle byen Mirabella er absolutt ikke skjemmende. I kveld blir det middag med utsøkte smaker på "bondegården" vår. 
 

 

3. Keramikk (ca 50 km)

Vårt første lengre stopp i dag er i Caltagirone, en fascinerende by som først og fremst er kjent for sin keramikk. Det er en drøy times sykling dit, litt opp og litt ned. Vel fremme i byen spaserer vi samlet gjennom de trange gatene til en fredelig park. Underveis stopper vi ved den berømte Scala di Santa Maria del Monte. Vi passerer senere en flott dekorert bro og ender opp i en flott park. Her inntar vi lunsjen vår, tilberedt av vår gode sjåfør og hjelpemann. Dette måltidet er virkelig et av høydepunktene i dag. Etter lunsj fortsetter vi pedaleringen en drøy time til, til byen Grammichele, som har en karakteristisk sekskantet byplan. Utsikten underveis er flott: Vi ser Etna til venstre, sjøen i det fjerne til høyre. Vi følger også et jernbanespor et stykke - det er hyggelig om det skulle komme et togsett tuslende forbi. På det store, åpne torget i Grammichele tar vi en god beinstrekk og en kopp kaffe. 

Turen videre går på veier med lite trafikk i et åpent og vakkert landskap. Etter en times tid ser vi vår neste base, Vizzini, en liten og svært sjarmerende by. Den ligger vakkert til, på en åsrygg omgitt av fruktbare små daler. Ned til sentrum er det herlig utforsykling. Vizzini er fødested for Italias svar på Ibsen, Giovanni Verga (1840-1922). Middag serveres på hotellet.

4. Vind- og pedalkraft (ca 55 km)

Om du ikke har sett vindmøller før, får du tatt igjen det forsømte nå. På Sicilia satses det stort på vindkraft, og mye av virksomheten kan nok dessverre knyttes til mafiaen. Fra Vizzini stiger det jevnt noen kilometer før det flater ut. Og for et skue det er på toppen! Det er som om vi sykler på Sicilias tak, med utsikt mot Etna og Catania, Vizzini i det fjerne og hester som går og beiter. Her oppe må vi virkelig nyte livet, fylle opp minnebrikkene og stoppe opp for å ta inn alle inntrykkene.  

Resten av dagen dreier det seg mye om saliggjørende utforsykling, gjennom små byer og frodige dalfører. Her er olivenlunder og morsomt terrassert landskap med flotte steinmurer. Dette er et levende og vakkert landsbrukslandskap. Utpå ettermiddagen triller vi ned i Modica, en av de mange barokke byene på Sicilia. Etter et katastrofalt jordskjelv i 1693 ble mange av byene på øyas sør-østlige hjørne gjenoppbygd i den svulstige barokke arkitekturen. Et godt eksempel er den mektige domkirken Duomo di San Giorgio, som vi passerer på vei til hotellet vårt. Overnatting i natt blir på Hotel Principe d´Aragona. Kanskje det frister med et bad i det utendørs svømmebassenget? Modica er "sjokoladehovedstaden" på Sicilia, og det er tett mellom utsalgene med fristende søtsaker. Før middag tar vi oss en liten spasertur i sentrum, og stikker kanskje innom for en liten forførende aperitiff...

5. Fra hei til hav (ca 50 km)

Idag begynner vi med en stigning som strekker seg over ca 3 km. Men når vi er oppe er også mye av dagens motbakker unnagjort, og foran oss venter lange og avslappende utforbakker mellom steingjerder og olivenlunder. Ned mot Ispica er det bare fryd og gammen. I Parco Forza blir det pikniklunsj, før vi setter kursen mot Sicilias svar på dansk topografi. Her blir det ganske flatt, og uendelige områder med drivhus preger landskapet. Dette er virkelig et frodig matkammer. Vi sykler på fredelige veier og passerer noen små innsjøer. Her er det gjennom året et svært variert fugleliv, og er vi heldige får vi se flamingoer og elegante, hvite hegrer.

Basen vår de neste tre nettene er Hotel Villa Giulia, som også er en såkalt agriturismo. Det er rett og slett en vakker og deilig oase for oss syklister, med utendørs svømmebasseng, fine bygninger, flotte uteområder og et lite oliven- og jordbruksmuseum. Vi ligger bare et par kilometer fra sjøen, og i nærheten er det flere innbydende strender. 

6. Tunfisk og barokk (0 - ... km)

Hva vil du gjøre idag? Lese en god bok i solsenga? Ta deg en kort eller lang sykkeltur på egenhånd? Hotellet vårt ligger ideelt til for utforsking av det flate landet her i sør-øst. De som vil kan bli med på en felles sykkeltur til Marzamemi, som tidligere var en svært viktig havn for det store tunfisket. Idag er det en sjarmerende liten turistby, med spisesteder, små butikker og gode jaktmuligheter for en fotograf! På veien videre mot Portopalo passerer vi flere strender. Fra den vesle byen er det kun 8 km til Sicilias sørligste punkt og en flott badetrand - Capo delle Corriente. Hele området domineres av drivhusene, som er bygget med plast over reisverk av tre. I ettermiddag lar vi syklene hvile mens vi selv benker oss i myke busseter og setter kursen mot den barokke perlen Noto. Denne byen er en av øyas absolutte topp severdigheter, og før middag blir vi litt kjent med byen og dens historie på en spasertur i sentrum.

7. Hopp i havet (0 - ... km)

Idag tilbyr jeg en felles tur til Vendicari, et vakkert og spennende naturrerervat nord for hotellet vårt. Her er det historiske byggverk, fuglerike innsjøer og en fantastisk flora. Stranden Calamosche, som ligger ca 1,5 km fra der vi parkerer syklene, vil helt sikkert få besøk av de fleste av oss. De som ønsker det kan ta seg en spaser- eller joggetur på noen av stiene i det åpne området. Hele rundturen på sykkel til Vendicari er på snaue 30 km. I kveld spiser vi på Villa Guilia.

8. Arrivederci 

Du tok forhåpentligvis pent farvel med sykkelen din i går, for i dag blir det kun motorisert fremdrift. Fra hotellet setter vi kursen mot Siracusa, en svært spennende og vakker by, spekket med historie. Hva vi rekker å få med oss av severdighetene, må vi improvisere litt, men vi skal i hvert fall få oss en spasertur på halvøya Ortigia, med blant annet den vakre domkirkplassen. Etter lunsj avlsutter vi besøket på denne vakre øya med kjøereturen til flyplassen i Catania. Sirkelen er sluttet. Takk for turen, eller skal vi heller si arrivederci - på gjensyn! Hilsen Knut Bjoraa
SØR-SICILIA
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Følgebil, sikkerhet, helse
Litt om syklene
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Litt skryt
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON